Als Gestalttherapeuten, geregistreerd bij de beroepsvereniging NVAGT * en de koepel RBCZ**,  worden wij vergoed vanuit de aanvullende verzekering onder de noemer Alternatieve Zorg of Complementaire Zorg. Hierbij wordt geen eigen risico in rekening gebracht, aangezien die alleen geldt voor de basisverzekering. Daarnaast kun je therapie meestal ook opvoeren als aftrekpost bij je belastingaangifte.

Aanvullende verzekering

Hieronder staat een lijst van zorgverzekeraars die gestalttherapie in 2018 geheel of gedeeltelijk vergoeden onder de noemer ”alternatieve geneeswijzen” en vervolgens ”alternatieve geestelijke hulpverlening” via de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je pakket vanuit de aanvullende verzekering. Soms worden wij alleen vanuit de hogere pakketten vergoed (bv ONVZ). Niet alle zorgverzekeraars vergoeden relatietherapie vanuit de aanvullende verzekering.

Alternatieve zorg

De link hieronder verwijst meestal naar de pagina waar je terug kunt vinden dat onze beroepsvereniging, de NVAGT, erkend wordt. Deze pagina’s zijn over het algemeen zeer lastig te vinden. Vandaar dat ik geprobeerd heb een link rechtstreeks naar de betrokken pagina te vinden en die weer te geven.

Verder kun je dan kijken onder Alternatieve Zorg, waar staat hoeveel je per consult vergoed krijgt en tot welk maximum. Sommige verzekeringen hebben een systeem (vergelijk en kies) en dan kom je meteen op mijn naam terecht.

Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg je polis en de website van je zorgverzekeraar. Als je de naam van jouw zorgverzekeraar niet terugvindt, mail ons dan even, dan zoeken we het meteen voor je na.

Zorgverzekeraars

Op de site  vergoeding gestalttherapie kunt u de nodige gegevens vinden over de hoogte van de vergoedingen. Deze gegevens zijn voor verantwoordelijkheid van de zorgwijzer.

Ervaring leert dat medewerkers van zorgverzekeringen, die telefonisch worden geraadpleegd, niet altijd correct zijn geïnformeerd. Het loont vaak de moeite om toch een verzoek tot vergoeding in te dienen. Hoe meer cliënten vragen om Gestalttherapie te vergoeden, hoe eerder een verzekeraar geneigd zal zijn dat te doen.

* NVAGT: Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie

** RBCZ: Register Beroepsbeoefenaars Complementaire Zorg