Ze was bang om een zeurpiet gevonden te worden. Maar nadat ik hun verhaal gehoord had, zei ik:”Je bent eigenlijk in jullie relatie het kanariepietje in de kolenmijn”. Beiden keken verbaasd en bleken de uitdrukking niet te kennen.

Kanariepiet

De uitdrukking stamt uit de tijd van de kolenmijnen in Zuid Limburg: als de kompels (mijnwerkers) de mijnen ingingen droeg de voorste een kooitje met daarin een kanariepietje. Het kleine beestje was zeer gevoelig voor de giftige stoffen en merkte het eerder op dan de mijnwerkers. Als het beestje ”van zijn stokje ging”, dus flauwviel, wisten ze dus tijdig dat er giftige stoffen aanwezig waren en dat ze maatregelen moesten treffen. Een kanariepiet is dus iemand, die heel gevoelig is en daardoor eerder dan anderen in de gaten heeft, dat er iets aan de hand is.

Zeurpiet?

Bovengenoemde vrouw had aan de bel getrokken omdat ze niet meer gelukkig was in de relatie. Het feit dat haar man nog nergens last van had, deed haar twijfelen of ze niet een zeurpiet was.

In de sessie bleek echter dat ze heel goed had aangevoeld dat er wel degelijk iets aan de hand was. Haar man had er nog niet zo bij stilgestaan. Of, zoals hijzelf toegaf: hij had eigenlijk wel wat gemerkt, maar gedacht dat het wel over zou gaan. Doordat hij uiteindelijk zijn vrouw wel serieus was gaan nemen, waren ze er toch nog op tijd bij. Hoewel, wat heet ”op tijd”: de relatie is goed te verbeteren, maar de vrouw had toch al heel wat verdrietige en boze momenten meegemaakt, die ze duidelijk nog niet kwijt was!

Niet gehoord worden

Mensen gaan meestal zeuren – in de vorm van zichzelf vaak herhalen – als ze niet gehoord worden. Als jouw partner dat volgens jou ook doet,  is het misschien verstandig om je even af te vragen of hij/zij inderdaad een zeurpiet is of misschien een kanariepietje in de kolenmijn…

______________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit.
In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742.

Hier kun je je abonneren op haar blogabonneer.