Vaak krijgen we stellen waarbij één van de partners zegt:” Mijn gevoel is weg. Ik hou niet meer van je. Ik zou willen dat het anders was, maar het is gewoon op.”
Kan dat? Kan de liefde tussen twee mensen overgaan?
Vanuit mijn ervaring als relatietherapeut geloof ik niet dat liefde ”op” kan raken. Wel kan een mens zo diep gekwetst raken of zichzelf zo kwijt raken in zijn/haar relatie, of zo uitgeput zijn, dat z/hij zich afsluit uit zelfbescherming.

Op slot

Je kunt zo op slot zitten dat je partner je echt niet meer kan schelen. Dat kan zo lang duren dat je al lang niet meer weet wanneer je ooit op slot bent gegaan en ervan overtuigd bent dat je nooit meer van je partner zult houden.
Vreemdgaan van je partner kan zo’n effect hebben, maar ook allerlei kleinere situaties waarin je je vernederd, gekwetst, verraden, in de steek gelaten of buitengesloten voelt. Het kan gebeuren door een eenmalige gebeurtenis of er langzamerhand insluipen.
Excuses van de partner, hoe echt gemeend ook, zijn meestal niet afdoende. Wat nodig is, is een diepgaand zelfonderzoek van beide partners naar onderliggende oorzaken van dit gedrag. Het is nodig dat elk zijn ”’schaduwkanten”, zijn minder leuke eigenschappen, onder ogen ziet en aan zichzelf en aan de partner toegeeft.
Als je dat doet, kun je tal van zaken ontdekken. Bv dat je gedrag niet per ongeluk was, maar dat je onbewust geen zin had om rekening met je partner te houden, dat je hem/haar gewoon even ge- ”deleted” hebt.

Vermijden

Je kunt ontdekken dat je de confrontatie niet echt bent aangegaan, omdat je bang was voor je eigen boosheid en er in ieder geval voor wou zorgen dat jou niets te verwijten viel. Je vond het onbewust belangrijker om het lieve meisje of de correcte partner te blijven.
Of je kunt ontdekken dat je eigenlijk ontzettend boos was, maar dat je dat kinderachtig vond van jezelf en daarom je boosheid had onderdrukt. En dat vervolgens die boosheid stiekem in allerlei kleine pesterijtjes of scherpe opmerkingen naar buiten kwam.

Zo zijn er tal van onderliggende beweegredenen te ontdekken, die vaak niet eenvoudig zijn om aan jezelf toe te geven en dus al helemaal niet aan je partner. Je eergevoel is vaak in het geding, en ook schaamte over jezelf. En bovendien: waarom zou jij als eerste je hoofd buigen? Je partner is immers ook geen lieverdje…
Toch zien we vaak dat juist deze ontdekkingen en de bereidheid daartoe de deuren weer openen en partners helpen om elkaar weer te gaan bereiken. En dan blijkt het gevoel uiteindelijk vaak weer terug te komen. Zij het na lange tijd, aarzelend en stapje voor stapje.

Te close

Ook kan het zijn dat je samen té close bent geweest en dat je het daardoor benauwd hebt gekregen. Het lijkt wel alsof jullie een Siamese tweeling zijn geworden. Je hebt het gevoel dat je jezelf niet meer kunt zijn in je relatie. In feite zijn jullie dan te lang blijven steken in één fase van de contactcirkel, die wij confluentie (= samenvloeien) noemen. Die fase is in het begin heel prettig, maar kan op den duur zorgen voor benauwdheid en sleur. Maar het kan ook zorgen voor een continue aanpassing van de één aan de ander,  om dat samen maar in stand te houden. Dan is er heel hard ”differentiatie” nodig. Je kunt op mijn andere site onder visie op relatietherapie meer lezen over deze contactcirkel. En in mijn blog over een boze ex kun je meer lezen over differentiatie.

Mijn gevoel is weg

Misschien loop je al lang rond met het minder wordende gevoel en ben je er in je eentje mee aan het knokken. Ik kan je alleen maar adviseren: doe dat niet! Loop er niet in je eentje mee rond, maar vertel het aan je partner, zo gauw je het merkt. Dan kunnen jullie tenminste sámen dat proces doormaken en groeien in de relatie. Want dat is dan wat er wellicht nodig is: samen doorgroeien naar de volgende fase in jullie relatie.

Overigens kunnen er natuurlijk ook nog andere oorzaken een rol spelen in het besef: Mijn gevoel is weg. Maar ook dan zou ik zeggen: vertel het en ga samen op onderzoek uit. En doe dat bijtijds voordat je jezelf zó hebt afgesloten dat er geen weg terug meer is. Lees daarover mijn blog over: Kan mijn gevoel terugkomen?

______________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit.
In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742.

Hier kun je je gratis abonneren op haar blogabonneer.