Vorige week de film ”Drei” gezien: een mooie en tegelijk  grappige film van regisseur Tom Tykwer over een driehoeksverhouding.

In een interview vertelt Tykwer over zijn visie op driehoeksverhoudingen:

drei_adam-devid-striesow-und-simon-sebastian-schipper”Simon en Hanna vallen allebei voor Adam, maar ze blijven ook van elkaar houden. Veel traditionele verhalen vereisen dat er dan een knoop doorgehakt moet worden, maar dat is hier geen optie. drei_simon-sebastian-schipper-und-hanna-sophie-rois_2Simon en Hanna willen elkaar namelijk ook niet kwijt. Dat maakt het ingewikkeld, al klinkt het nog zo simpel. Er lijken weinig voordelen te zitten aan veel partners hebben. De hele maatschappij is ingericht op een relatie tussen twee personen. Als er niet zoveel obstakels waren, hadden meer mensen voor een relatie zoals in Drei gekozen. Dat zou veel natuurlijker zijn. Je kunt heel lang van iemand houden, maar er kunnen onvervulde verlangens blijven. Ik zeg niet dat ik zo leef, maar rationeel bezien past een relatie met één enkele persoon niet bij onze emotionele complexiteit.”

Nadenken over een driehoeksverhouding.

Tywker houdt van films waarin vaste regels worden losgelaten, maar dan zo dat mensen zich er nog wel in kunnen herkennen. Dat is boeiend en geeft stof tot nadenken. De herkenbaarheid kont tot stand omdat ook de hoofdpersonen zelf in verwarring blijken: de situatie lijkt hen eerder te overkomen dan een duidelijke keus te zijn.

De film is komisch en leuk om samen naar te gaan kijken. En wellicht een mooie aanleiding om daarna met je partner het wel en wee in je eigen relatie weer eens aan de orde te stellen….

Monogamie

Er zijn veel vragen te stellen over monogamie. Bijvoorbeeld:  Klopt de moraal over monogamie wel met het feitelijke gedrag van de huidige hetero-Nederlander? Zijn hetero’s toe aan een nieuwe moraal m.b.t. relaties? In de homowereld is het vrijen met (ook) anderen dan je vaste partner minder taboe. Wat voor effect heeft dat op relaties? Zou het aantal scheidingen teruggedrongen worden als we toleranter zouden staan t.o.v. seksuele contacten met een derde?

Kortom, over de stelling van Tywker, dat de mens niet geschapen is voor een relatie met maar één persoon, valt nog veel te zeggen en na te denken.

______________________________________________________

Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (http://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.