Vlak voor oudjaar werd ik gebeld door een redacteur van Nrc.next met de vraag om mee te werken aan een artikel over omgaan met je ex. Nrc.next heeft namelijk dit jaar het initiatief genomen om 2 januari uit te roepen tot de Dag van je Ex. (Het hele artikel is helaas niet online te lezen).
Terecht constateerden zij dat veel (in feite: steeds meer) mensen te maken hebben met een of zelfs meer exen en dat dit regelmatig tot forse problemen leidt.

Problemen met je ex

Die indruk hebben wij als relatietherapeuten ook. We begeleiden regelmatig samengestelde gezinnen, waarbij vaak (maar gelukkig niet altijd) problemen met exen een rol spelen.
Ook in onze individuele therapie begeleiden we mensen, die problemen hebben met hun ex.
De boosheid op de ex is vaak groot. Net zo groot als de boosheid van de ex.

We horen vaak mannen verzuchten, dat ze niet het gevoel hebben nog ooit íets goed te kunnen doen in de ogen van hun ex. Of vrouwen vertellen dat hun ex hen zwarter maakt dan realistisch is om zijn eigen beslissing maar goed te praten. En uiteraard komt het omgekeerde even zo vaak voor.

De mensen met problemen met exen zijn talrijk. Ik heb er hier al eerder over geschreven,  zowel vanuit het standpunt van de boze ex zelf  en als vanuit de partner die een boze ex hééft.

Scheiden is lijden

Uiteraard is dit alles niet vreemd: scheiden van iemand met wie je (vaak jarenlang) lief en leed hebt gedeeld, is ontzettend pijnlijk. Zeker als jij niet degene bent die er voor kiest, als jij degene bent die verlaten wordt. Maar ook als je degene bent, die vertrekt, is scheiding een pijnlijk proces. Het moeilijke is dan dat je je pijn vaak moeilijk kunt delen. Jij bent immers de boosdoener, de verlater.

Met elkaar verweven

Witte kant hartjerode kant hartjeLaatst zag ik een schema van een zogenaamd dubbel breiwerk. Dat deed me meteen aan een relatie denken.
Dubbel breiwerk is een breiwerk, waarbij de voor- en de achterkant tegelijk gebreid zijn. De steken van de voorkant en de steken van de achterkant staan op één naald. In de heengaande tour worden  de steken van de voorkant gebreid en de andere steken overgeslagen en omgekeerd. Zo groeien beiden kanten tegelijkertijd en spiegelen elkaar.
Elke partner vertegenwoordigt een andere kant van het breiwerk, waardoor de draden tussen beide kanten allemaal met elkaar verbonden zijn.

 Scheiding

dubbelbreiwerkBij een scheiding nu worden al die draadjes stuk voor stuk doorgeknipt of helaas vaker: kapot getrokken. Zeker als dat niet zorgvuldig gebeurt, levert dat heel wat pijn op, zowel voor jezelf als voor je ex. En bovendien blijf je allebei met een broddelwerk achter. Het duurt geruime tijd voordat je je eigen stuk van het breiwerk weer zodanig hersteld hebt dat je verder kunt breien.

Goed scheiden is dan ook belangrijk. Het kost meer tijd dan je als verlatende partij misschien wilt investeren. Maar het is noodzakelijk om te voorkomen dat je zelf met een enorm broddelwerk blijft zitten, waar je nog jaren last van hebt. En dat je ex met een enorme rancune en boosheid achterblijft, die de komende jaren voortdurend problemen zal opleveren. Bovendien leer je ervan voor je volgende relatie. Niet zelden zien we dat mensen in volgende relaties tegen dezelfde problemen aanlopen.

We krijgen dan ook regelmatig doorverwijzingen van scheidingsmakelaars, die met een stel vastlopen omdat de partners niet tot ouderschapsplannen of financiële regelingen kunnen komen. Ze adviseren hun cliënten dan om eerst bij ons hun relatie goed te gaan afronden.

Dag van je Ex

Nrc.next stelt de Dag van je Ex in, omdat ze vinden dat mensen niet zo negatief over hun ex moeten doen en zich er niet zo tegen af moeten zetten. Alsof hij of zij opeens je vijand is geworden! Ze stellen voor om op de Dag aan je Ex bewust positieve aandacht aan je ex te besteden, zoals je bv op Moederdag misschien extra aandacht aan je moeder besteedt.

Uiteraard gaat het hier om een stuk bewustwording. Als je alleen op 2 januari positieve aandacht hebt voor je ex en verder niet, schiet het natuurlijk niet op. Positieve aandacht voor je ex is altijd belangrijk, en zeker voor de kinderen. Het is ook voor de nieuwe partners heel belangrijk om positieve aandacht te hebben voor de ex van hun partners. Een goede relatie tussen de oude en de nieuwe partner levert vaak de beste sfeer tussen allen op.

Samen trouwen, samen scheiden

Aandacht voor je ex begint op het moment dat je besluit dat je partner je ex moet worden, m.a.w. dat je besluit om te gaan scheiden. Het beste zou het echter zijn als je dat definitieve besluit om te scheiden níet in je eentje neemt, maar samen. Net zoals je ooit samen besloten hebt om te trouwen. Als je samen dat proces doormaakt en volhoudt tot je samen tot het besluit kunt komen, dat het er echt niet meer in zit.
Dat is geen eenvoudig proces, maar het levert een heel wat gelukkiger toekomst op, voor jezelf, je ex, je eventuele nieuwe partner en vooral voor je kinderen.

Relatietherapie is ook bedoeld voor dit soort situaties. We proberen dan om de partners te helpen hun partnerrelatie goed af te ronden en om te zetten in een relatie-als-ouders of een vriendschapsrelatie.

 

 ______________________________________________________

Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.