Zingeving is, naast een dak boven je hoofd en voldoende eten en drinken, misschien wel het belangrijkste in je leven. Waar leef je voor? Wat raakt je? Waar haal je je bezieling uit? Waar ligt jouw passie?

Maar niet alleen wat jóu raakt is daarbij belangrijk. Ook wie jíj raakt. Wat jij te bieden en toe te voegen hebt aan deze wereld. Die twee samen vormen de zingeving van jóuw leven.

Iets voor anderen betekenen

Zingeving heeft te maken met iets – direct of indirect – voor anderen betekenen. Daar worden mensen gelukkig van. Maar als ze daarbij zichzelf voortdurend wegcijferen, worden ze weer ongelukkig. Het vinden van de juiste balans is daarbij belangrijk.

Natuurlijke kwaliteiten

Mensen worden vaak gelukkig als ze hun natuurlijke kwaliteiten in kunnen zetten. Datgene wat ze zelf eigenlijk maar ”gewoon” vinden, omdat het hun zo vanzelf en gemakkelijk afgaat. Maar de omgeving weet meestal haarfijn te benoemen, waar iemand goed in is.

Mensen verliezen vaak hun gevoel voor zingeving als ze keihard proberen iets te doen, waar ze duidelijk niet voor in de wieg zijn gelegd. Dat betekent overigens niet dat je alleen maar moet doen, waar je goed in bent. Zo zit het leven ook weer niet in elkaar. Ook hier gaat het weer om de balans.

Genieten

Soms kun je zomaar opeens ontzettend van iets genieten. Zonder dat je precies begrijpt waarom, word je opeens geraakt door iets in de natuur, of een lied, of dat kleine meisje op de fiets. Alsof de wereld opeens even stilstaat en jou een doorkijkje geeft naar een andere dimensie, een andere wereld waar het niet gaat om winnen, presteren, druk zijn etc.

Zingeving kwijt

En soms ervaar je dat alles niet meer. Weet je niet meer waar je het voor doet. Ben je de weg kwijt. Voelt alles vlak of te weinig en te saai. Of juist als teveel en te druk. Is het byzondere uit je leven verdwenen en kan niets je meer inspireren. Je zou wel willen, maar het voelt alsof je vast zit.

Dan is het goed om hulp te zoeken. Die hulp wil ik je graag bieden. Samen gaan we op stap en zoeken we uit, hoe jij die flow in jezelf  kwijtraakt of blokkeert. Gaan we op zoek naar wat jóuw bronnen van inspiratie en bezieling zijn. Wat jij nodig hebt om die te vinden en weer aan te boren.

Geloof kwijt

Sommige mensen kennen van jongsafaan een sterk geloof. Hetzij in een god, hetzij in liefde, mensen, het goede, een betere wereld… eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke naam je er aan geeft. Hoewel het wel belangrijk is dat je de woorden vindt, die bij jou passen.

Als je je gevoel van zingeving kwijt raakt, kun je ook dat geloof kwijt raken. Dat kan een pijnlijk proces zijn, waarin je vooral leegte ervaart. Een niet meer weten.

Theologische achtergrond

Vanuit mijn theologiestudie ben ik gewend om aandacht te besteden aan wat mensen beweegt en stagneert, waar mensen in geloven en hoe ze overspoeld kunnen worden door twijfel. Ik ben gewend samen met mensen te zoeken naar woorden, die hen iets te zeggen hebben. In combinatie met mijn opleiding Gestalttherapie denk ik dat ik je goed van dienst kan zijn bij jouw zoektocht naar (hernieuwde) zingeving.

Als je geïnteresseerd bent in een kennismakingsgesprek, meld je dan aan via mijn contactpagina.