Van de week werd ik gebeld door de Presentatrice van het programma CritiX van FunX-radio. Een jongerenomroep in grote steden. Of ik iets kon vertellen over het belang van het vergeven van je ex (en). (Ja, het meervoud viel mij (ook?) meteen op.)

Ik werk meestal graag aan dit soort vragen mee. En helemaal als het jongeren betreft, want ik zou niets liever willen dan dat ‘omgaan met relaties’ een verplicht schoolvak was. Er is immers zoveel over te vertellen en over te leren. En over dit onderwerp heb ik al meer geschreven en ben ik ook al geïnterviewd door nrc.next.

Dus werd ik op donderdagavond exact op de afgesproken tijd gebeld en beantwoordde ik de vragen, die presentatrice Zarayda mij stelde. En luisterde ik daarna naar reacties van luisteraars en naar het interview met Michael Bryan, R&B en soulzanger, die ook vaak optreedt met de bekende Lange Frans.

Is vergeving van je ex noodzakelijk?

De belangrijkste vraag van het programma luidde: Is het vergeven van je ex(en) noodzakelijk om in je volgende relaties gelukkig te kunnen zijn? Mijn antwoord is ‘ja’ en met mij dacht 53 % van de luisteraars er zo over.

Onder vergeving versta ik dan dat je de boosheid op je ex los hebt kunnen laten, zodat die je niet langer verziekt.  Je hebt je verdriet niet weggestopt of overschreeuwd, maar voldoende geuit. Ook heb je dan onderzocht wat je eigen aandeel was in het geheel,  zodat je, zoals Michael Bryan zeer terecht opmerkte, ervan kunt leren voor een volgende relatie. En je bent niet meer gefocust op alles wat je ex betreft (dus niet meer dagelijks kijken met wie hij/zij op FB of Instagram contact heeft ;)).

Als dat je allemaal lukt, dan kun je je hart weer openzetten. Belangrijk voor jezelf, voor je eventuele nieuwe relatie en niet in het minst voor eventuele kinderen! Die zijn er immers vooral de dupe van als je hun vader of moeder niet vergeeft. Niet zelden leidt het niet vergeven tot vechtscheidingen, met ernstige gevolgen voor de betrokken kinderen. Dus ook al heb je nog geen kinderen: het leren vergeven van je ex, ook als je nog beginnend bent op het relatiepad, is heel belangrijk.

Kinderombudsman

Vandaag komt de kinderombudsman met een advies, want het aantal kinderen dat betrokken is bij vechtscheidingen in Nederland is naar schatting 16.000 (!). Jaarlijks komen daar zo’n  3600 kinderen bij.

Nu is iemand vergeven, die je erg gekwetst heeft, makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb er een heel aantal blogposts over geschreven en er valt nog veel meer over te zeggen.

Maar ik ben blij dat het thema zoveel aandacht krijgt. Want als we de kunst van vergeving zouden leren, zouden er in ieder geval minder vechtscheidingen zijn.

Als je het interview wilt horen, klik dan op FunXradio.

 

______________________________________________________

Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.