A.s. zaterdag begint in de eerste regio in Nederland de vakantie. Ik hoor veel cliënten zuchten dat ze nog ‘’éven’’ door moeten en dán…. Ik hoor verhalen over hoe dat dan gaat: moe uit het werk, ruzie over het inpakken, en dan twee dagen rijden. Er zijn er ook die vermoeid en al in één ruk doorrijden naar een vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië.

Ook zag ik het tijdschrift Psychologie langs komen met een lijst van tips hoe je ontspannen aan je vakantie kunt beginnen. Hoezo: de vakantie is toch juist om ontspannen te wórden? Volgens Psychologie is het belangrijk om van tevoren al te ont-haasten. De laatste twee dagen op je werk zouden eigenlijk alle belangrijke klussen al af moeten zijn.

Dat is een mooie gedachte, maar de realiteit ziet er bij veel mensen toch anders uit. Niet alleen moet er op het werk nog veel op het laatste nippertje af, intussen ben je thuis ook alvast aan het inpakken… eigenlijk ben je dus dubbeldruk, terwijl je al moe en aan vakantie toe wás.

Voor relaties en gezinnen, die onder druk staan, is dit helemaal een zware tijd. Want niet alleen ben je dubbeldruk, wellicht vraag je je ook nog af of je wel zin hebt om met je partner op vakantie te gaan. Een of die vakantie nu wel zo’n goed idee is.

Vakantie-tips

Mijn eigen ervaring is dat het erg scheelt als je niet meteen de eerste vrije dag ook op vakantie gaat. Dus beter de donderdag en vrijdag al vrij nemen, als je op zaterdag wil/moet gaan rijden. Verder zou het goed zijn om wat langer aaneengesloten vakantie te nemen, zodat je echt los kunt komen. Ideaal gezien – ik weet dat dit niet voor iedereen is weggelegd – zou 3 weken achter elkaar erg goed zijn.

De eerste week moet je namelijk afkicken. Veel mensen worden dan ziek. Anderen kunnen hun rust nog niet vinden. Ga niet al te hard sporten of enerverende dingen doen, want daar stijgt je adrenalinegehalte alleen maar van. Een mooie graadmeter is om eens regelmatig op je ademhaling te letten: 6-8 ademhalingen per minuut in rust is ruim voldoende. Als je vaker ademt, is dat een signaal dat je nog niet voldoende tot rust gekomen bent.

De tweede week komt de moeheid los en is het goed om vooral erg lui te zijn, veel te slapen en verder aan rustige lichaamsbeweging te doen. Pas in de 3e week wordt je reservetank gevuld.

Als je geen drie weken op vakantie kunt, houd er dan toch rekening mee dat je eerst moet afkicken en pas daarna je moe gaat voelen. Dus denk niet in  de tweede week dat je nu alles weer moet kunnen. Sta gewoon goed stil bij jezelf en volg wat je lijf aangeeft. Het is vakantie: niks hoeft!

Hoe leven we tussen de vakanties?

En verder is het misschien een goed idee om tijdens de vakantie eens stil te staan bij hoe we eigenlijk ons leven tússen de vakanties leiden. We zijn er langzamerhand met z’n allen steeds meer vanuit gegaan dat uitrusten is voorbehouden aan de vakanties. Tussendoor werken we ons uit de naad. We houden het ”gewone”leven niet vol zónder vakantie.

We leven van vakantie naar vakantie… of moet ik zeggen: veel mensen léven alleen in de vakantie?

Is dat eigenlijk wel wat je wil?

Vakantie en je relatie

Vakantie biedt de mogelijkheid om echt aan elkaar toe te komen.  Grijp die mogelijkheid dan ook met beide handen aan! Besteed tijd aan elkaar, óók als er kinderen meegaan. Als je op een plek zit, waar de kinderen zich met elkaar of met andere kinderen amuseren, is er tijd genoeg om samen rustig bij je tent of huisje te zitten. Samen wat lezen of gewoon slapen, maar hopelijk ook samen met elkaar in gesprek komen. Bijvoorbeeld over hoe het met je gaat, en of je blij bent met de invulling van je leven.

Er zijn ook stellen die tussen de vakanties door juist erg veel samen doen. Voor hen is het een goed idee om in de vakantie ook eens dingen apart te doen. Ga eens in je eentje een wandeling maken of een stadje bezoeken. ervaar hoe het is als je even níet samen bent. Ook dat is belangrijk in een relatie.

Plan ook in je vakantie de doe-agenda niet te vol, zodat je echt tot rust kunt komen. Je relatie zal er wél bij varen!

Lees ook: Uitgangspunten bij relatietherapie

______________________________________________________

Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.