Relatieverwachtingen

Vanmiddag zag ik, al wandelend door de heldere vrieskou, vanuit mijn ooghoek opeens iets opvallend kleurrijks vliegen dwars over een sloot. Ik zag een lange snavel en realiseerde me verbaasd dat daar een ijsvogeltje vloog. Zomaar in mijn eigen dorp, zo’n prachtig vogeltje!

het ijsvogeltje was sneller dan de camera...Stomverbaasd volgde ik hem in zijn vlucht. Hij streek verderop neer op een bruggetje in de sloot. Ik probeerde hem te fotograferen met mijn telefoon en dacht zelfs dat ik hem had. Later bleek bij het inzoomen op de pc dat hij me toch de snel af was geweest: hij stond er niet op.

Het vogeltje is echter sindsdien regelmatig in mijn gedachten: zo’n prachtig, ongewoon juweeltje van een vogeltje… ik zocht op internet naar afbeeldingen  en heb zelfs een waarnemingsformulier ingevuld. Ik merk dat het me blij maakt om eraan te denken.

Intieme momenten

Wat heeft dit nu met relaties te maken? Er is geen direct verband, behalve dan het soort gevoel dat ik krijg bij het denken aan dit vogeltje. Datzelfde soort gevoel kan ik krijgen als ik terugdenk aan heel byzondere, kleine momentjes van intimiteit. Contactmomentjes van intense schoonheid, die zo weer verdwijnen en die je niet makkelijk op een foto vastgelegd krijgt. Maar die nog heel lang blijheid oproepen als je er aan terugdenkt.

Ik zie het zo vaak in de therapiekamer: tranen van teleurstelling over wat de relatie allemaal niet is… we verwachten ook zoveel. De relaties van tegenwoordig moeten zoveel opleveren aan geluk en rust en thuisvoelen en jezelf kunnen zijn en geborgenheid en…. etc. Alles wat onze maatschappij in al haar drukte niet lijkt te kunnen geven, moet de relatie met onze geliefde ons opleveren. De relatieverwachtingen zijn tegenwoordig ongelooflijk groot. De realiteit ziet er vaak anders uit. Ik vond daarover een grappig filmpje op youtube.

Relatieverwachtingen

Mijn ervaring van vanmiddag brengt me op twee gedachten: Koester de ijsvogelmomentjes in je relatie. Wees er attent op, neem ze niet voor lief. Schrijf ze op, lees ze regelmatig opnieuw.

En de andere gedachte: Wat een klein ijsvogeltje wel niet teweeg kan brengen! En wat heb ik daar voor hoeven doen? Niets anders dan even naar buiten en aandacht hebben voor de natuur. Je partner is niet de enige, die je gelukkig kan maken!

_____________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit.
In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742.

Hier kun je je gratis abonneren op haar blogabonneer.

 

Vorige

Kritiek in de relatie

Volgende

Jaloezie is een relatieprobleem.

  1. Relatieproblemen

    Erg mooi artikel Marike. (Zag laatst overigens zelfs twee ijsvogeltjes, dat terzijde.)
    De kunst is om de juiste mentaliteit en ‘apparatuur’ (Dus geen mobiele telefoon ;-)) in handen te hebben om het vogeltje goed te kunnen vereeuwigen, om eeuwig van haar te kunnen genieten. Het vogeltje vereeuwigen… een schitterende stabiele EEUWIGE relatie opbouwen…

    Dank.

    Groet, Anton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén