Misschien is het toeval, maar met het veranderen van het weer lijkt bij veel stellen de relatiecrisis toe te nemen.  Na de zomervakantie was het ook ongelooflijk druk met aanmeldingen, maar de hulpvraag  was anders. We hoorden toen veel: we willen onderzoeken waar het fout is gegaan en gaandeweg ontdekken of we wel of niet samen verder willen. De problematiek was ernstig, maar het merendeel van de partners was bereid om tijd te steken in dit onderzoeksproces.

Ongeduld

De afgelopen week lijkt het alsof er mét het herfstweer opeens ook minder geduld is bij stellen om nog te investeren in hun relatie. Zowel bij stellen, die we al in therapie hebben als bij nieuwe stellen. We hebben verschillende keren gehoord: ”De knoop moet nu maar eens doorgehakt worden!”

Wij zien dit ongeduld als een belangrijk signaal: er moet écht wat gebeuren, het kan zo niet langer. Wat ons betreft hoeft dat echter lang niet altijd te betekenen dat scheiding de enige oplossing is.

Scheiden lost vaak minder op dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat je na een scheiding tenminste 5 jaar ongelukkiger bent dan vóór je scheiding. En dat tweede derde van samengestelde gezinnen opnieuw tot een scheiding komt.

Kinderen

Daarnaast moeten de meeste partners samen verder als ouders. Voor kinderen is een scheiding nog altijd zeer ernstig. Daar wordt tegenwoordig wel eens relativerend over gedaan. Onderzoek laat echter zien dat kinderen zeer veel last hebben en houden van een scheiding van hun ouders. Zo komen kinderen van gescheiden ouders bv 3 keer vaker in de criminaliteit terecht dan kinderen van niet-gescheiden. (VandeRakt, 2011).

Het argument dat ruziënde ouders voor kinderen erger zijn, telt alleen als je na de scheiding echt absoluut stopt met ruzie maken!

Als die storm niet gaat liggen, kunnen kinderen beter ruziënde ouders hebben die samen zijn, dan ruziënde ouders, die ook nog gescheiden zijn. (Behalve als de ruzie tot huiselijk geweld leidt).

Scheiden is dan ook heel vaak geen goede oplossing. Scheiden doet namelijk meer pijn dan je lief is. Zowel jezelf als je kinderen. Dus is het bij een relatiecrisis goed om eerst in relatietherapie te komen.

Jezelf en je partner onder ogen komen

Als relatietherapeuten vragen we stellen altijd om zich voor 5 sessies (exclusief de intake) aan het therapieproces te verbinden. Dat heeft een reden: processen hebben enerzijds tijd nodig, anderzijds moet je elkaar ook niet onnodig aan het lijntje houden.

Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat mensen soms tijd nodig hebben om echt op toneel te komen met alles wat hen beweegt en raakt, met alles wat ze zijn. Veel mensen laten zich ook in een relatie en zelfs aan zichzelf niet helemaal zien, bewust of onbewust. Zoals we ooit leerden van Bob Resnick (psycholoog, relatietherapeut): “To know the possibilities of a relationship it is necessary that both partners fully show up.’’ (”Om goed te achterhalen wat de mogelijkheden van een relatie zijn, is het noodzakelijk dat beide partners volledig – zonder masker – op toneel komen”).

Je zou het kunnen vergelijken met het criterium dat de coaches van The Voice of Holland aanleggen, bedacht ik van de week. De coaches proberen te horen wie de zanger is: of die echt met zichzelf naar voren komt, of ze ´geloven´ wat er gezongen wordt, of ze authentiek zijn.

Dat is in een relatie ook nodig. Pas als beide partners zichzelf authentiek laten zien met hun hele hebben en houden, kunnen ze beiden zien en voelen of hun relatie groeimogelijkheden heeft. Pas dán weet je of scheiden voor jullie de beste optie is.

Dus ook al stormt het in jullie relatie en word je ongeduldig: probeer eerst relatietherapie voordat je besluit om te scheiden!

______________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit.
In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742.

Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer.