Mindfulness in relatietherapie: een onmisbaar onderdeel, zeker als de relatietherapeuten ook Gestalttherapeuten zijn.

Gestalttherapie en mindfulness

Al vanaf haar ontstaan werkt Gestalttherapie met mindfulness.  Gestalttherapie is namelijk mede gebaseerd op dezelfde bron als mindfulness: zenmeditatie en boeddhistische psychologie. Binnen de Gestalttherapie spreken we echter niet over ”mindfulness”, aangezien dat een term is, die nog niet bestond op het moment dat de Gestalttherapie werd ontwikkeld. Binnen de Gestalttherapie spreken we over ”awareness”.

Awareness is eigenlijk meer het resultaat is van mindfulness. Door je aandacht te richten op bv je ademhaling, word je je gewaar (”aware”) van  je adem. Je staat er bij stil en registreert hoe je ademt. Meer niet. Je oordeelt niet, je interpreteert niet, je wordt je gewaar van wat er is. Die pure waarneming zonder oordeel levert je verschillende dingen op: focus, rust, concentratie, mildheid.

Multitasken

De menselijke geest is gewend om steeds met heel veel dingen tegelijk bezig te zijn. Te multitasken. Dat is soms handig. Maar vaker levert dat onrust en vervreemding op.

Met een awareness of mindfulnessoefening leer je om je aandacht steeds terug te brengen naar één punt. Dat geeft een enorme rust en heeft op den duur ook een zeer positief effect op je concentratievermogen in het algemeen. Het eeuwige ”moeten” verdwijnt naar de achtergrond.

Bij zo’n awarenessoefening  hoef je even niets anders te doen dan stil te staan bij wat er is. Zonder jezelf te oordelen, laat staan te véroordelen, zonder te reageren, zonder op te lossen. Omdat je niet oordeelt over jezelf, word je mild. Zowel voor jezelf als voor anderen.

Mindfulness in relaties

Mildheid is bij stellen met relatieproblemen vaak ver te zoeken. Evenals echte rust en aandacht voor elkaar en voor hoe het gaat. En toch zijn die mildheid en die aandacht nodig om samen goed uit de crisis te komen.

Binnen de relatietherapie is een awarenessoefening dan ook vaak heel zinvol: we doen hem vaak aan het begin van een sessie. Daardoor komen de partners even tot rust. Ze staan stil bij hoe ze er nu écht bijzitten op dit moment en vertellen hun partner na afloop van de oefening daarover. Vaak ontstaat dáárdoor opeens weer het contact wat ze juist zo erg misten.

Mindfulness bij ruzie

Ook bij stellen bij wie de communicatie vaak in ruzie verzandt, is een kleine awareness- of mindfulnessoefening een goede start van een gesprek. Geen verwijten meer, geen verhitte discussie, geen analyses of  angstige vooruitblikken. Alleen maar een eenvoudige, aandachtsvolle uitwisseling over waar je op dít moment zit, wat je op dít moment voelt en denkt. Dat communiceert ongelooflijk directer dan wanneer je verzandt in een discussie, waarin je probeert elkaar over te halen tot jouw standpunt.

Voor ons zijn mindfulnessoefeningen dan ook een belangrijk instrument  in onze relatietherapie.

______________________________________________________

Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.