Om te beginnen wens ik iedereen een heel gelukkig nieuwjaar.

Geluk is niet iets wat je af kunt dwingen of wat  zomaar maakbaar is – al wordt ons die indruk wel eens opgedrongen. Geluk bestaat ook uit een grote portie toeval. Daarom wens ik iedereen ook veel van dat toeval in het komende jaar!

En omdat het leven ook uit teleurstelling en verlies en fouten maken etc.  bestaat, wens ik iedereen ook veel kracht om die momenten goed te verdragen.

Tenslotte is het leven ook niet altijd spectaculair en relaties al helemaal niet. Ze bestaan vaak  uit heel gewone en kleine dingen, zeker als ze al wat langer duren. Daarom wens ik iedereen ook veel oog voor en tevredenheid met die gewone en kleine dingen.

Om je daarbij te helpen hieronder tien goede voornemens. Er zijn er natuurlijk veel meer mogelijk: ik zou het leuk vinden als lezers hieronder hun eigen goede voornemens m.b.t. hun relatie delen met anderen.

Goede voornemens m.b.t. je relatie

1. Op zoek gaan naar wat je (wél) leuk vindt aan je partner en dat regelmatig benoemen.

2. De tijd nemen om stil te staan bij jezelf, en van daaruit echte aandacht te geven aan je partner.

3. Stil staan bij het anders- zijn van je partner en je daardoor laten verrassen, inspireren.

4. Ontdekken wat de taal van je partner is en die proberen te spreken.

5. Regelmatig je liefde voor je partner tot uitdrukking brengen.

6. Onderzoeken hoe je partner zijn/haar liefde tot uitdrukking brengt – dat is meestal niet precies zoals jij dat graag zou zien – en daar van genieten.

7. Je iedere keer realiseren dat je partner vaak méde door de interactie met jóu zo doet c.q. geworden is en vice versa.

8. Zelf indien nodig  je interactie veranderen en daarmee experimenteren.

9. Zorgen dat je open blijft, elke muurtje meteen weer afbreken.

10. Zoveel van jezelf houden ( ik bedoel geen egoïsme) dat je stevig op eigen benen staat. Alle liefde van je partner is dan extra en per definitie voldoende!

Succes!

_____________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.